top of page

Fincaen la Ballestera

Fincaen La Ballestera ble etablert av Trygve Seglem, forretningsmann og kunstelsker fra Haugesund. Han ble forelsket i den uimotståelige sjarme til en to hundre hektar stor eiendom mellom Cazorla- og Andüjar-fjellene. I det landet, der Castilla og Andalusia møtes, fant han det ideelle stedet for å etablere det som sannsynligvis er et av de mest originale prosjektene i vinens og olivenoljens verden.

På gården La Ballestera høstes Picual-oliven veldig tidlig i sesongen. Det gir oljen en ekstra intens og frisk aroma og smak. Oljen har en fin grønnfarge, og den føles som fløyel i munnen. Den ekstra tidlige høstingen sørger for at oljen beholder det høye innholdet av vitaminer og antioksidanter som finnes i oliventypen Picual. 

Når oliven høstes legger det seg en nydelig duft av fersk oliven i lufta over hele området. En arbeidsgjeng plukker fra morgengry til langt på kveld. Deretter fraktes all oliven rett til et lokalt presseri. Her vaskes de, før de kaldpresses til rå, nydelig Ballestera olivenolje senest 20 timer etter høsting. Restene fra pressingen gjenvinnes til gjødsel. Olivenoljen tappes i kanner på gården. På den måten har vi full kontroll.

Skjermbilde 2022-02-25 kl. 15.54.55.png

Spanias gastronomiske hjerte

Ballestera olivenolje kommer fra området Castilla-La Mancha, som ligger sentralt i Spania. Her ligger olivenlundene tett i tett utover i landskapet så langt øyet kan se. Castilla-La Mancha har et variert landskap, og et usedvanlig godt jordsmonn. Det har skapt grunnlag for dyrking av et bredt mangfold av olivensorter, i tillegg til asparges, sopp, safran og solsikker. Med sine vingårder, olivenplantasjer, mandellunder, vindmøller, klostre, slott og verdens mest kjente ridder Don Quixote, er La Mancha et symbol på det beste i spansk kultur. Det er en region med gamle middelalderbyer, små pittoreske landsbyer, og mange tradisjonelle feiringer og skikker. Området er kjent for gastronomiske produkter som osten Manchego, honning fra La Alcarria og marsipan fra Toledo.  Her finner du også mange vinprodusenter, inkludert Valdepeñas.

Olivenoljen - naturens gull

Extra Virgin olivenolje er den mest helsebringende oljen som finnes, og har opp gjennom tidene hatt svært mange bruksområder. Olivenoljen var det grønne gullet til guder, konger og dronninger. Den ble brukt til medisin og hudpleie før den ble et vanlig innslag i dagliglivet til middelhavsboerne. Like ved Sierra Morena, hvor det er et mildt og typisk middelhavsklima, produseres de beste råvarer for den gode Extra Virgin olivenoljen. Extra Virgin olivenolje er et «must» på det spanske kjøkkenet. Den hever ethvert måltid. 

Forskning viser at Extra Virgin olivenolje kan gi helsemessige fordeler. Oljen inneholder polyfenoler – en gruppe molekyler som finnes naturlig i planter og regnes som sterke antioksidanter. Oljen er også bra for fordøyelse og hjerte. Studier har vist at Extra Virgin olivenolje kan ha en slankende effekt, fordi den gir økt metthetsfølelse og reduserer trangen til småspising mellom måltidene. De enumettede fettsyrene gir energi til kroppen. Extra Virgin olivenolje i maten gir ren hverdagslykke! 

Extra Virgin olivenolje er nydelig i salat, men kan også brukes til steking. Oljen tåler temperaturer opp til 180 grader, og har et røykepunkt på hele 210 grader, høyere enn både soya- og solsikkeolje. Bytt ut smøret og stek eggene i Extra Virgin Ballestera olivenolje, det er godt og det er sunt. 

Gourmet Olive Oil
IMG_4792.JPG

Møt Liv Kristin

Hei! Jeg heter Liv Kristin og er daglig leder i Ballestera Olivenolje. Jeg har fått være med på eventyret fra det startet med noen få gamle oliventrær, til det som i dag er en stor olivenlund på gården La Ballestera. Det har vært en spennende reise og den er ennå ikke slutt :-) Gården er velsignet med et særdeles godt jordsmonn. Min bror Trygve Seglem har investert i 10 000 oliventrær av typen Picual, og Leon, som står for den daglige driftet på gården, steller trærne som sine barn. Dette har gitt gode resultater. 

Som vin, varierer olivenoljen fra år til år. Hvert år tenker jeg at, «i år er den på sitt beste» :-) Jeg bruker Ballestera olivenolje til omtrent alt. Å steke søndagsegget i Ballestera olivenolje er en selvfølge. Jeg har til og med Ballestera olivenolje på frokostblandingen. 

Når jeg er på Ballestera-gården får jeg servert appelsiner med olivenolje til dessert. Olegaria på gården lager de herligste retter. Hun sier at hun er oppvokst med olivenolje på bordet og på badet. Noen dråper olivenolje i vannet gir en myk fin hud. På Taverna`n i Oslo bruker de Ballestera olivenolje på iskrem. Mitt råd er å prøve seg frem. Gjør som spanjolene, vær raus med den gode olivenoljen. Det gir ren hverdagslykke :-) 

 

Har du spørsmål eller ideer til bruk? Send meg gjerne en epost på post@ballestera.no.

 

Ønsker deg en fin dag

Liv Kristin

Gullmedalje -  ATHENA IOOC

Vi har testet oss frem og forbedret vår olivenolje år for år, noe som har gitt gode resultater. I 2022, 2023 og 2024 mottok vi gullmedalje i den internasjonale olivenolje-konkurransen ATHENA IOOC.

ATHENA IOOC er en raskt voksende internasjonal olivenolje-konkurranse og den eneste av sitt slag som arrangeres i Hellas. I løpet av de siste seks årene har den vunnet tilliten til olivenfabrikker fra hele verden og respekten til fremtredende EVOO-dommere, hvorav noen rangerer ATHENA blant de tre viktigste internasjonale olivenolje-konkurransene i verden.

Les mer om ATHENA IOOC

AthenaIOOC-drops2022-02.png
Gullmedalje
bottom of page